Studiekiezer opgelet!

Het is nu 6 weken voor 1 mei; de deadline voor het inschrijven van je studie op HBO of WO. Normaal gesproken zijn er in deze weken nog veel open dagen, meeloopdagen en proefstudeer dagen; de laatste ronde voor 1 mei. En die had je natuurlijk willen bezoeken.
Het kan niet. Corona zit in de weg, maar dat brengt ons ook op nieuwe initiatieven en vindingrijkheid. Gelukkig zijn de deadlines voor inschrijving opgeschoven naar 1 juni (nieuws 19/3/20). Toch hoef je nu niet stil te zitten, maar kun je aan de slag met je studiekeuze.

Als je iets over een opleiding wil weten, gebruik dan onderstaande tips.

6 tips voor studiekeuze tijdens Corona

 1. Website lezen.
  Lees de website echt goed, bestudeer het studieprogramma en de inhoud van de vakken. Goed zoeken dus en doorklikken, dan vind je deze informatie. Zorg dat je antwoord krijgt op de vraag: wat wordt er in dit eerste jaar aangeboden en hoe leuk vind ik dat? Minimaal 60% moet je leuk genoeg vinden om de studie succesvol te starten en je BSA te halen.
 2. Om kennis over studies te vergroten, wordt er door scholen veel extra informatie toegevoegd op de website. Blijf kijken – elke dag kan er meer informatie op staan waar jij wat mee kan.
 3. Vergelijken. Studies met elkaar vergelijken. Sommige websites bieden deze functie aan. Zo niet, maak dan een eenvoudig overzicht. Zet daarin naast elkaar:
  Als je dit inzicht hebt, dan weet je waar je energie moet leveren om de studie toch leuk te gaan vinden. Of het geeft inzicht dat    de studie te weinig biedt voor jou. Dan moet je verder zoeken
 1. Gebruik de chat-functie van de websites en gebruik hun virtuele open dag. Kom in contact met mensen van de opleidingen.
 2. Stel jezelf minstens 3 essentiële vragen. Dit zijn vragen die wat dieper gaan en zorgen dat je vanuit jezelf een match maakt. Die andere match, vooropleiding en vakkenpakket en bereikbaarheid, zijn allemaal praktisch van aard. Daar kom je zelf wel uit. De keuze maak je op basis van de diepere match!
  • Word ik enthousiast van deze studie en de verhalen van studenten?
  • Wil ik hier meer over weten en me erin verdiepen?
  • Begrijp ik goed wat er gevraagd wordt en kan ik het aan?
 1. Bel een van de studiekeuzecoaches van StudieKeuze Nederland Bij hen kun je terecht voor klankbording, overleg en informatie over de inhoud van de studie. Ook kunnen deze coaches hun netwerk aan studenten inzetten, om jou te helpen een goed beeld van de studie te krijgen.

Wij wensen je succes met je studiekeuze tijdens Corona en hopen dat je de juiste keuze gaat maken.

Pak de uitdaging om creatief, vindingrijk en vooral zelfstandig aan de slag te gaan. Je kunt het!!