8 punten waar je op moet letten!

Superhandig die ov studentenkaart (of officieel je studentenreisproduct), helaas gaat er nog best vaak wat mis. Daarom deze 8 Do’s and don’ts.

 1. Regel het op tijd:
  Je vraagt  je studentenreisproduct eerst aan op mijn-DUO, daarna koppel je dit aan je persoonlijke ov-chipkaart. Vervolgens kun je je studentenreisproduct twee weken voordat je recht op het studentenreisproduct ingaat ophalen bij een ophaalautomaat.
 2. Zet alleen je studentenreisproduct op je ov-chipkaart, want als je er andere andere reisproducten op plaatst dan kan het mis gaan.
 3. Je moet ALTIJD Inchecken en ALTIJD uitchecken, ook in de periode dat je gratis reist!
 4. Je mag wisselen tussen een week en weekendabonnement.
  Dat mag maximaal 2 keer per jaar. Let op tussen 1 mei en 24 augustus kun je niet wisselen en het weekabonnement is in de zomer 5 weken niet geldig. Dus soms kan het handig zijn om voor 1 mei te wisselen van een week naar een weekend abonnement.
  studentenreisproduct
 5. Op tijd stopzetten:
  Boetes voor te laat stopzetten zijn hoog: 75 euro voor de eerste halve maand, daarna 150 euro per halve maand. Het gaat vaak mis bij studenten die tijdelijk stoppen met hun studie, (bijvoorbeeld voor 1 februari), bij studenten die naar het buitenland gaan (ov-vergoeding buitenland) en bij studenten je langer dan 5 jaar studeren (dat is het aantal jaren dat je recht hebt op het studentenreisproduct HBO en WO). Je hebt sowieso géén recht meer op het studentenreisproduct als je je studiefinanciering hebt stop gezet.
 6. Kwijt of gestolen of kapot?
  Ben je je OV-chipkaart verloren of is hij verlopen, gestolen of defect en kun je daardoor niet reizen? Vraag dan het Tijdelijk studentenreisproduct aan. Dan kun je gemiddeld binnen een uur weer verder reizen.
 7. Controleer af en toe wat er is afgeschreven. Dat klopt lang niet altijd.
  Heb je kosten gemaakt doordat je buiten je schuld geen gebruik hebt kunnen maken van je studentenreisproduct? Dan kun je binnen 4 weken een declaratieverzoek indienen bij het studentenreisproduct. Soms is er een storing en krijg je geen recht op vrij reizen. Is er dan toch geld afgeschreven dan wordt dit op jouw ov-chipkaart gezet, dit kan je terugkrijgen door bij de ophaalautomaat te kiezen voor “bestelling ophalen”.
 8. Samenreiskorting voor meereizende vrienden en familie:
  Jij kunt met je studentenreisproduct maximaal 3 personen met je laten meereizen in de daluren. Je meereizende vrienden of familie zetten dan bij de NS-kaartautomaat Samenreiskorting op hun OV-chipkaart en reizen dan met 40% korting  met je mee.
 1. Meld je gratis aan voor NS Extra Studenten: ontvang informatie over jouw traject en krijg korting op de door jouw bezochte stations. Je ontvangt regelmatig e-mails met persoonlijke extra’s en speciale services en acties voor studenten.

 

Let op deze do’s and don’ts voor je studenten OV, dan gaat het reizen verder vanzelf. We wensen je veel plezier tijdens het reizen en studeren. Geniet ervan! Gebruik hem voor je studie, je sociale leven en voor veel avontuur!

ps: mocht je vastlopen tijdens je studie dan kunnen we je daar ook mee helpen. Neem dan contact op met een van onze keuzecoaches.