Hoe overleef je de eerste periode van je allereerste collegejaar?

De introductie is achter de rug, nu begint het allemaal echt!

Voor veel nieuwe studenten is het wennen op het HBO of de universiteit: je hebt te maken met een nieuwe studie, nieuwe mensen en voor velen een nieuwe stad. En daarnaast heb je ook te maken met meer en moeilijkere lesstof, minder begeleiding, en een omgeving met veel vrijheden. Dat kan dus best spannend en even wennen zijn.

 

Natuurlijk wil je graag je eerste jaar halen, dus studeer regelmatig, volg je colleges, doe je opdrachten, maak je tentamens….. Je bent nu zelf verantwoordelijk voor je studieresultaten.

Het werkt namelijk niet zo als op de middelbare school. Op de hogeschool of de universiteit is het echt de bedoeling dat je zelf je planningen maakt en de opdrachten op tijd inlevert.

Studiesucces hebben betekent dus regelmatig werken. Maar vergeet intussen niet om te ontspannen.

Studeren moet ook leuk zijn! Dus zorg voor afleiding:

 

Sociaal: leer andere mensen kennen, andere eerstejaars van je studie maar ook ouderejaars, word lid van een studievereniging of een studentenvereniging.

Sport: studentensportcentra in de studentensteden bieden veel sporten aan voor weinig geld. Je leert nieuwe mensen kennen en je bent lekker fysiek bezig i.p.v. alleen met je hoofd.

Bijbaan: behalve de verdiensten levert dat ook vaak nieuwe contacten op.

En zorg dat je naast de colleges en de afleiding ook genoeg tijd inruimt om te studeren…….

Een van de beste dingen die je kunt doen wanneer je begint met je studie, is zorgen dat je een regelmaat ontwikkeld. Kies vaste momenten om te studeren, te sporten, te werken, maar ook zeker avonden om lekker met je nieuwe vrienden te chillen.

 

Tot slot  nog één tip: doe alles met mate. Dompel je geleidelijk onder in je nieuwe omgeving, de nieuwe wereld waar je de komende jaren in gaat leven. Je studententijd duurt lang genoeg  en je hebt meer dan genoeg tijd om alle nieuwe dingen te ontdekken.

Teveel nieuwe indrukken kunnen ontzettend overweldigend zijn. Dus neem jezelf daartegen in bescherming. En voor je het weet, ben je halverwege je studiejaar en kijk je alweer uit naar de zomer.

Heel veel plezier dit jaar!