Studiekeuze is belangrijk!

De focus wordt inmiddels al gelegd in het voorbereidende eindexamen jaar. Want, voor sommige studies moet je al inschrijven voor 15 januari. En dat is snel; dan zit je nog in je eindexamenjaar, ben je zelfs nog bezig met een PWS of de voorbereiding op een ronde schoolexamens. En dan moet je ‘opeens’ kiezen.

Voorbereiding!

Dat is wel het belangrijkste woord geworden in studiekeuze. En voor voorbereiding heb je tijd nodig. Tijd in de letterlijke zin van het woord. Maar ook, en vooral, tijd in de figuurlijke zin van het woord. Jij moet er tijd voor maken, er aan toe zijn.
Soms is die tijd er niet, ben je er niet mee bezig, kun je je er niet toe zetten. En dan kies je dus niet voor een studie, aansluitend aan je middelbare school.

Rust!

Sommige jongeren hebben écht behoefte aan rust. Rust om die middelbare school van zich af te schudden. Het harde werken even ‘laten’. En rust om dat keuzeproces in je hoofd een kans te geven. 

Tussenjaar!

De oplossing, zou je denken. En dat kan zeker een heel goede oplossing zijn. Een tussenjaar met een plan. Geen tussenjaar voor op de bank. Oké, eventjes dan. Even mag je op die bank en uitrusten. Uitrusten doe je echter niet echt op die bank; dat lijkt maar zo. Uitrusten doe je om de tijd te nemen om gestaag, stap voor stap, aan jezelf te werken. Te merken dat je je goed voelt, je zin hebt om je ergens in te verdiepen. Zelfs eens te bedenken of je op kamers wilt gaan en je eigen leven dààr op wilt gaan bouwen.

Dus, een zinvol tussenjaar is zeker een optie.

Werken aan je persoonlijkheid, een lastig puntje aanpakken en mee leren ‘dealen’, een taal bijleren, misschien zelfs ergens in het buitenland. Een gerichte cursus volgen die je weer wat meer bagage geeft voor de studie van je keuze. Een deficiëntie wegwerken. En ook open dagen bezoeken, een meeloopdag volgen en het proces van studiekeuze inzetten, zodat je inderdaad voor januari of voor mei die keuze hebt gemaakt.

Het kan allemaal ingepakt worden in een plan waarin je per maand iets nuttigs doet.

Dat is dan jouw persoonlijke plan – op maat gemaakt met jouw studiekeuzecoach.

Tips?

Er zijn georganiseerde tussenjaren, zoals Breekjaar: www.breekjaar.nl
Tips en ideeën voor een tussenjaar: www.tussenjaar.nl
Een poosje naar het buitenland: www.ikwilweg.nl
Een taal leren: www.tussenjaar.nl/taalcursus

Neem contact op met Karin of een van de andere studiekeuzecoaches om een programma op maat te maken.