Keuzes maken is van alle dag, van alle tijden en van alle leeftijden, het hoort bij het leven. Keuzestress slaat toe als we het niet meer weten. Ik geloof dat het bij keuzes maken in de kern gaat over weten wie je bent.

Voor iedereen is het wenselijk dat je jezelf leert kennen, zodat je weet wat je te wachten staat en weet hoe je daarmee om kunt gaan. De keuzestress zal daarmee beslist reduceren en om te buigen zijn naar tevredenheid.

Keuzestress bij studiekeuze

Stress bij het maken van een studiekeuze is vaak het gevolg van de overtuiging die veel jongeren hebben dat deze keuze bepalend is voor ‘de rest van je leven’. Ik geloof daar niet in. Mijn visie op studiekeuze is dat iemand zichzelf moet leren kennen, herkennen en moet weten wat bij hem of haar past. Het is zeker belangrijk om een goede studiekeuze te maken, maar het is niet van levensbelang. Tijdens je studie maak je namelijk talloze nieuwe keuzes. Je gaat een ontwikkeling door en zo groei je steeds naar nieuwe keuzes toe.

Wat mij betreft kun je niet echt fout kiezen. Je kiest altijd het beste in deze situatie, onder deze omstandigheden, op dit moment en in deze fase van je leven.

Daag jezelf uit

Dat betekent dat je op zoek moet naar de meest optimale keuze. Dat je jezelf moet uitdagen. Neem niet de gemakkelijkste weg. Onderzoek grondig wat je overwegingen zijn. Want hoeveel weet je over jezelf? Wat voel je allemaal over jezelf en je keuzes?

Ik geloof dat we vaak al heel goed weten wat goed voor ons is. Cognitief onderzoeken en intuïtief voelen zijn beiden van belang en vormen de basis van een stevige keuze.

Studiekeuzecoaching

Veel jongeren vinden het lastig om een studiekeuze te maken. Er is veel aanbod en er is veel druk vanuit het Ministerie van Onderwijs om je studiekeuze ‘de juiste’ te laten zijn.

Studiekeuzecoaches van Studiekeuze Nederland hebben als doel om jongeren naar de best mogelijke keuze te begeleiden. Vast onderdeel van deze keuzebegeleiding zijn de persoonlijke gesprekken met echte aandacht voor de coachee: voor de persoonlijkheid, de interesses en de ontwikkelingsmogelijkheden. Soms worden er ook persoonlijkheidsonderzoeken en interessetesten ingezet.

Wat voor de studiekeuzecoaches van Studiekeuze Nederland als een paal boven water staat, is dat studiekeuze geen stress hoeft te geven als je weet wie je bent en waar je jezelf in wilt ontwikkelen. Weten wie je bent, zorgt voor zelfvertrouwen zodat je je eigen keuzes kunt maken, ook voor de langere termijn.

Kiezen vraagt durf, moed en lef

Keuzes maken gaat dus over jezelf kennen. Als we ons ontwikkelen, komen we steeds een stapje verder en ook daar passen weer nieuwe keuzes bij. Durf, moed, lef zijn nodig om met jezelf die uitdaging aan te gaan.

Deze blog is een samenvatting van een eerder verschenen artikel op Coachlink, geschreven door Karin Terpstra van Bite Coaching.

 

Wil je begeleiding bij het omgaan met je keuzestress, maak dan een afspraak met Karin of een van onze andere coaches.