Wat is jouw motivatie? Waarom ga jij studeren? Er zijn verschillende redenen waarom mensen gaan studeren. De één wil studeren om kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, de ander gaat studeren om meer kennis op te doen over een bepaald onderwerp. Wat vind jij belangrijk bij jouw studiekeuze? Welke waarden laat jij meewegen?

Kijk eens naar de onderstaande 5 studentprofielen. Deze beschrijven wat iemand met een bepaald profiel belangrijk vindt en zijn motivatie is om te studeren. Zit er een profiel bij waarmee jij je het beste kunt identificeren? De meeste mensen hebben een mix van meerdere profielen in zich. Hoe zit dat bij jou?

Wat is jouw studentprofiel?

Heb je een Idealistisch profiel?
Idealisten zijn intrinsiek gemotiveerde studenten voor wie de studie een uitdaging is. Ze zien studeren als een kans op het verder ontplooien van zichzelf en de maatschappij.

Heb je een Vakgeïnteresseerd profiel?
Vakgeinteresseerden zijn toegewijde studenten die intrinsiek gemotiveerde zijn voor een bepaald vak. Vaak is dit vak verbonden aan een hobby en studeren ze om nog meer kennis hierover te vergaren.

Ben je een Zelfontplooier?
Zelfontplooiers zijn studenten voor wie studeren een doel op zich is. Zij voelen een innerlijke behoefte aan zelfontwikkeling en het opdoen van kennis.

Heb je een Normatief profiel?
Normatieven zijn extrinsiek gemotiveerd en studeren omdat het hoort volgens hun sociale omgeving of de maatschappij. Zij vinden studeren niet echt leuk maar weten dat het hen betere kansen in de toekomst biedt, wat hen een veilig gevoel geeft.

Of ben je een Statuszoeker?
Statuszoekers zijn extrinsiek gemotiveerd en zien studeren als een instrument voor het bereiken van een gouden toekomst met aanzien, status en geld.

Ken je motivatie en begin gemotiveerd aan je studie!

Als je in je studiekeuze rekening houdt met wat je echt belangrijk vindt en waar je voor wilt gaan in je leven. Dan is de kans dat je een goede keuze maakt veel groter. Met een motivatieonderzoek als onderdeel van een studiekeuzetraject kun je goed uitzoeken wat voor jou belangrijk is in je studie. Wat maakt dat je gemotiveerd bent om een studie te doen! Het bepaalt uiteindelijk je plezier en doel in een studie.

Wil jij meer aandacht voor motivatie in je studiekeuze en begeleiding bij het onderzoeken van wat jij belangrijk vindt, maak dan een afspraak met Ciska of met een van onze andere coaches.

Bron: http://www.studentenmonitor.nl/rapporten/Onderzoeksverantwoording.pdf naar aanleiding van een workshop diversiteit o.l.v. Gusta Semmelink bij een studiedag van StudieKeuze Nederland