Nog een kleine maand te gaan……

15 januari 2022 is de aanmelddeadline voor de Numerus Fixus opleidingen voor komend schooljaar!

 

Een Numerus Fixus-opleiding, wat is dat?

Sommige opleidingen in het hoger onderwijs hebben een maximaal aantal beschikbare plekken, oftewel een Numerus Fixus. Als zich meer mensen aanmelden dan het aantal beschikbare plekken, dan geldt er een selectieprocedure.

De selectieprocedure vindt plaats tussen 15 januari en 15 april. De onderwijsinstelling mag zelf bepalen hoe de selectieprocedure (decentrale selectie) eruit ziet. Soms moet je een motivatiebrief schrijven, op gesprek komen of een test maken. Er wordt dus niet alleen naar de cijfers van de middelbare school gekeken, maar ook naar je motivatie en persoonlijkheid.  Informatie daarover is vaak te vinden onder het kopje ‘toelating’ op de site van de betreffende opleiding.

 

Selectieprocedure

Na de selectieprocedure maakt de onderwijsinstelling een ranglijst van alle deelnemers. Als blijkt dat je goed bij de opleiding past, word je hoog op deze lijst gezet, wat betekent dat je een plek aangeboden krijgt bij de opleiding. Deze informatie ontvang je op 15 april, je hebt dan 2 weken de tijd om jouw plek te accepteren of te weigeren.

Accepteer je de plek, dan is jouw studiekeuze definitief!

Bij weigering krijgt de volgende persoon op de ranglijst de plek aangeboden, waardoor hogere rangnummers tóch een kans maken op een plek. Wanneer weiger je? Als de opleiding toch minder goed bij je past en je uiteindelijk een andere keuze maakt.

Als je niet reageert wordt jouw plek aangeboden aan de volgende op de ranglijst, niet vergeten dus!

 

Bij hoeveel opleidingen mag ik me aanmelden?

Je kunt je per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen aanmelden. Hiervan mogen maximaal 2 opleidingen een NF hebben.

Voor sommige opleidingen is een uitzondering ingesteld. Voor deze opleidingen geldt dat je je per studiejaar slechts bij 1 onderwijsinstelling aanmelden. Het gaat om:

WO: Geneeskunde en Tandheelkunde, HBO: Mondzorgkunde, Verloskunde en Fysiotherapie

Je mag je wel voor 2 van deze opleidingen naast elkaar aanmelden, bijvoorbeeld voor Geneeskunde en voor Tandheelkunde, of voor een andere opleiding met een NF. Maar je kunt je dus niet bij 2 onderwijsinstellingen aanmelden voor Geneeskunde.

Er zijn opleidingen die bij sommige onderwijsinstellingen een NF hebben, maar bij andere onderwijsinstellingen niet. De opleidingen zonder NF tellen niet mee in de regels voor NF-opleidingen. Je kunt je dan dus voor 2 opleidingen met een NF aanmelden en daarnaast ook kiezen voor dezelfde opleiding zonder NF.

 

Hoe vaak mag ik meedoen met een selectieprocedure?

In totaal heb je per studie 3 selectiepogingen. Je kunt je dus 3 keer aanmelden voor Geneeskunde, daarnaast 3 keer voor Tandheelkunde, dan nog 3 keer voor Fysiotherapie etc.

Onderwijsinstellingen mogen ervoor kiezen om zelf een lager maximum aan te houden. Je mag dan bij die onderwijsinstelling maar 1 of 2 keer deelnemen aan de selectie voor die bepaalde opleiding. Je andere selectiepogingen moet je dan bij een andere onderwijsinstelling doen.

 

Heb je eerder al eens meegedaan aan een selectieprocedure?

Dan telt dit mee als een selectiepoging. Deze selectiepogingen worden ‘historische deelnames’ genoemd. In je account in Studielink kun je je historische deelnames bekijken. Wanneer er na 15 januari een aanmelding voor een NF-opleiding in Studielink stond, dan wordt dit geteld als een selectiepoging, ook als je uiteindelijk niet hebt deelgenomen aan de selectieprocedure. Heb je wel deelgenomen, maar ben je gezakt voor je eindexamen? Dan kun je je selectiepoging soms ongedaan laten maken. Hiervoor moet je contact opnemen met de onderwijsinstelling waar je hebt meegedaan. Doe dit zo snel mogelijk.

 

Kijk hier voor een overzicht van alle opleidingen met Numerus Fixus

Wil je graag samen met een coach kijken naar jouw studiekeuze: kijk dan hier