We brengen met z’n allen meer tijd op het internet door dan ooit tevoren. Waar voorheen de televisie op nummer één stond, is dat nu het internet. Alles doen we online. Het shoppen van een nieuwe outfit, het bestellen van eten, het doen van de boodschappen. Hoe het met je vrienden gaat bekijk je op social media en voor ontspanning zoeken we de nieuwste video op van onze favoriete vlogger. En dit doen we gemiddeld 7,3 uur per dag! (bron: Emerce)

#Onoffline om beter te kunnen kiezen

De tijd die je online doorbrengt kan jou zowel positief als negatief beïnvloeden en heeft invloed op de keuzes die je maakt. Technologie kan je namelijk behoorlijk afleiden van je doelen. Dit heb je echter zelf in de hand. Bedenk maar eens welke tools, apps en sociale media je allemaal gebruikt en voor welke reden. Helpen ze je dichter bij je doel te komen, of leiden ze alleen maar af?

Door je technologiegebruik te reguleren en te balanceren kun je gerichter keuzes maken. Gebruik je tijd online daarom voor specifieke doelen, zoals bijvoorbeeld je studiekeuze. Hoe je dat doet? Hier volgen 6 tips.

Tip 1: besteed je tijd online doelgericht en nuttig

Met behulp van onderstaande oefening wordt jouw gebruik van het internet en de onlinewereld doelgericht en nuttig.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Is er iets waarvoor ik bang ben om het te verliezen, wanneer ik offline ben? Zo ja, wat is dit dan?
  • Wat voelt er fijn aan online zijn en wat wil ik anderen graag laten zien? Heeft dit een toegevoegde waarde?
  • Wat wil ik bereiken? Wat zijn mijn 3 belangrijkste doelen; wat wil ik bereiken met online actief zijn?

Doe nadat je de bovenstaande vragen hebt beantwoord de volgende oefening:
Neem 3 minuten de tijd om een blaadje vol te schrijven met alles wat jij uit het internet haalt of wil halen. Markeer vervolgens de belangrijkste woorden. Schrijf vervolgens daaronder op hoeveel tijd je daaraan wil besteden in de week.

Tip 2: weet hoeveel tijd je online bent

Er bestaan apps, zoals Moment, die meten hoeveel tijd je online doorbrengt. Deze app houdt bij hoeveel tijd je doorbrengt op welke app. Het mooie van zo’n app is dat je ook een limiet kan instellen.

Tip 3: zet je notificaties uit

Door je notificaties uit te zetten, ben je minder snel geneigd om bij iedere notificatie op je telefoon te kijken. Dit zorgt voor focus. Niet de notificaties, maar jijzelf bepaalt dan wanneer je op je telefoon kijkt.

Tip 4: zet je telefoon op vliegtuigmodus

Op momenten dat je lekker uit eten bent, een film kijkt, of hebt afgesproken met een vriend of vriendin, dan heb je je telefoon eigenlijk niet nodig. Dit is zo’n moment waarop je je vliegtuigmodus aan kunt zetten. Ook dit zorgt weer voor focus, dit keer op je sociale interactie in real life.

Tip 5: neem je telefoon niet meer mee naar de slaapkamer

Spendeer je tijd in plaats daarvan aan het lezen van een boek of besteed tijd aan het praten met je partner. Hierdoor slaap je ook nog eens beter.

Tip 6: creëer je eigen regels

Daarmee bedoelen we dat er geen specifieke regels zijn voor je technologiegebruik. Je kan zelf bepalen wanneer je online wil zijn en waarom je die tijd daaraan wil besteden.

Ik hoop dat je met deze tips jouw leven in balans kunt krijgen op het gebied van #OnOffline.

#OnOffline is een beweging gestart door Samantha Bakker van Samcoaching, in samenwerking met Emel Koc. Wil je jouw verhaal delen met anderen? Dit kan door de hashtag #OnOffline te gebruiken via jouw sociale mediakanalen. Of deel jouw tips en ervaring door te mailen naar: onoffline@gmail.com