Pim, eerstejaars student HBO-ICT, kwam zijn eerst corona-leerjaar prima door. Hoe dat komt? In samenwerking met een coach kon hij in 2020 vol overtuiging kiezen voor deze nieuwe opleiding. Een nieuwe opleiding die goed aansluit bij zijn persoonlijkheid. Lees in het interview hoe hij tot deze keuze kwam en hoe de opleiding nu bevalt.

Wanneer wist je dat je deze richting (ICT) uit wilde?

Eigenlijk vanaf het begin van het middelbare merkte ik dat ik van nature al geïnteresseerd was in alles wat ICT gerelateerd was.

Als je terugkijkt naar waar je als kind al in geïnteresseerd was, mee speelde, zie je dan een verband met je huidige studie?

Als kind was ik vaak aan het gamen en had ik veel interesse in creatieve bezigheden zoals films maken en Photoshop. Door deze interesses groeide de passie voor ICT. Hoe meer ik in deze hobby’s investeerde hoe meer ik van computers moest weten.

Wat is je vooropleiding, sluit deze goed aan?

ICT-Beheerder niveau 4 mbo

Dit is een goede vooropleiding voor het hbo, je kunt er aan beginnen zonder veel basiskennis. Ook is er veel tijd om je zelf te ontwikkelen in het ICT-facet wat je wilt kiezen en krijg je veel hulp van buitenaf. Tenslotte is de stage een belangrijk voordeel: je doet waardevolle praktijkervaring op doordat je 2x een half jaar stage hebt (wat een stuk meer is dan het hbo) en stage is de meest nuttig ervaring die je zult krijgen. Hierdoor heb je alles bij elkaar een flinke voorsprong ten opzichte van een student die rechtsreeks van de havo komt.

Welke richting kies je binnen de ICT?

Cyber security

Wat is het verschil tussen ICT en informatica eigenlijk?

ICT staat voor Informatie- en Communicatietechnologie en Informatica betekent eigenlijk hetzelfde. Vaak wordt Informatica als term gebruikt voor ICT-vakken op het middelbare niveau zoals havo of vwo.

Welk aspect van het vakgebied boeit jou het meest en waarom?

Cybersecurity en infrastructuur

Het opbouwen van netwerken en het opzetten van servers was mijn eerste interesse omdat het een kijkje achter de schermen is. Het is wat technologie laat werken Dit werkveld sluit automatisch aan op cybersecurity. Als je een goed netwerk wilt bouwen is security een van de meest belangrijke onderdelen.

Kun je een voorbeeld geven van een opdracht die je afgelopen jaar hebt gehad en die je erg leuk vond. Vertel svp wat je hebt gemaakt/gedaan.

Een project waarbij we een prototype product moesten ontwerpen met thema duurzaamheid. Onze groep kwam uit op een geautomatiseerde smart prullenbak die ervoor zorgt dat mensen ook in publieke prullenbakken gaan scheiden. Het uiteindelijke prototype was een prullenbak met een scanner waarbij de gebruiker een product scant dat hij wil weggooien. Vervolgens opent de juiste bak waar het afval in moet. Om mensen te motiveren om afval in prullenbakken te gooien hadden we met nfc een statiegeldsysteem opgezet waarbij mensen met een app op hun telefoon statiegeld konden krijgen voor wat ze weg gooiden. Het project moest alle facetten van een startup bevatten. Bijvoorbeeld naast natuurlijk het prototype moest je ook het volgende doen: marketingonderzoek, investerings opties, social mediacampagne, website, security analyse en documentatie. Je krijgt super veel vrijheid om jouw visie te verwerkelijken met weinig interventie van een docent.

Hoe ziet je week als student ICT eruit?

Het is vijf dagen in de week van 9:00-16:00. Door corona moest ik het meeste thuis uitvoeren, maar normaliter ben je gewoon vijf dagen in de week op school. Tijdens een project heb je wel veel vrijheid in hoe je je dag wilt indelen. Als jouw groep besluit dat we klaar zijn voor de dag en 2 uur eerder naar huis gaan, kan dat zolang je je werk maar doet. Naast school help ik mensen met ICT problemen op freelancebasis. Ook werk ik nog bij Domino’s als bezorger.

Kun je iets vertellen over hoe de opleiding is opgezet, de docenten en de indeling van de studie.

De studie is erg zelfstandig, dat moet je wel willen. De eerste projecten voelen wel alsof je in het diepe wordt gegooid maar dit is de bedoeling. Advies van een docent kun je altijd krijgen maar het is de bedoeling dat je het zelf uitzoekt. De opleiding is voor een hbo juist erg gefocust op praktijk stof: je krijgt ruwe richtlijnen en de rest vul je zelf in. Wil je iets nieuws leren? Stel het voor aan je docent en hij kijkt of hij hier je kan bij helpen.

Ben je tevreden over de studielast van de opleiding, is het veel of wel te doen?

Het is wel te doen. Meestal spendeer ik een 1-2 uur na school om nog wat extra werk te doen maar het meeste kan zeker in schooltijd worden voltooid. De deadlines zijn relatief ruim ze willen gewoon dat je de ruimte en vrijheid hebt om jezelf te ontplooien in de wereld van ICT.

Mag je naar de opleiding of met je vanuit thuis werken?

Op het moment moet ik 2 dagen in de week fysiek naar school wat niet optimaal is. Alhoewel een ICT-opleiding online wel heel makkelijk te volgen is.

Zitten er ook meisjes op de opleiding?

Ja ze zijn zeker in de minderheid ik gok ongeveer dat het 5-10% van de studenten zijn.

Wat zou je iemand aanraden die overweegt de studie te gaan doen, waar moet hij/zij op letten?

Begin zelfstandig al met het leren van coderen probeer zelf al servers op te zetten met virtual machines. Zoek uit welke software je gaat gebruiken en maak jezelf hiermee bekend dit levert een groot voordeel op zodat je meteen kunt beginnen met de opdrachten in plaats van eerst en programma/code te moeten leren.

Hulp bij jouw studiekeuze

Wil jij straks net als Pim vol overtuiging kiezen voor een studie? Neem dan contact op met één van onze studiekeuzecoaches voor een afspraak.