Twijfel jij over welke opleiding jij wilt volgen en misschien ook óf je überhaupt wel al wilt starten aan een opleiding? Kom je er zelf steeds niet uit? Dan kan studiekeuze coaching jou helpen.

Met studiekeuze coaching word je door een professionele betrokken coach geholpen om stap voor stap te kiezen voor een opleiding of tussenjaar. Deze hulp kun je krijgen in 1 op 1 gesprekken, maar soms ook in kleine groepjes.

Tijdens de gesprekken ga je samen jouw persoonlijkheid en interesses koppelen aan mogelijke opleidingen. Ook bespreek je samen aan welke voorwaarden een opleiding moet voldoen zodat deze bij je past.

Voor wie is studiekeuze coaching?

Studiekeuze coaching is er voor alle jongeren in het onderwijs en alle jongeren die ook vanuit een tussenjaar of eerste baan verder willen gaan leren aan een opleiding.

Studiekeuze coaching is er voor jou als je voor deze keuzes staat, maar als het je niet goed lukt dit zelf te doen. Bijvoorbeeld omdat:

  • Het voor jou niet zo duidelijk is waar je interesses liggen.
  • Het aantal mogelijkheden in opleidingen zo groot is, dat je het overzicht niet hebt.
  • Je graag zelf meer wilt kunnen kiezen voor wat JIJ belangrijk vindt.
  • Je graag de beslissing voor een opleiding met overtuiging wilt kunnen maken.

Hoelang duurt studiekeuze coaching?

Het maken van een nieuwe studiekeuze gaat nooit vanzelf. Het is altijd een proces van oriënteren op jezelf, verkennen van mogelijkheden, onderzoeken van opleidingen en beslissen. Dit kost tijd en aandacht. Een coach kan je bij alle vier deze fases ondersteunen, maar kan het niet vóór jou doen. Je moet zelf ook echt aan de slag. Vaak helpt een coach jou aan de hand van 3 tot 6 gesprekken.

Moet ik dat zelf betalen?

Binnen jouw opleiding of school zijn er decanen en begeleiders die je kunnen helpen bij deze vragen. Zij hebben vaak echter niet de volle tijd en aandacht of hebben al een beeld van jou dat je juist liever niet wilt meenemen. Wil je geholpen worden door een neutrale coach met echte tijd en ruimte voor jou, met een breed beeld van de mogelijkheden, dan ben je in gesprek met een specialist. De kosten hiervoor betaal je zelf*, ze zijn een investering in jezelf waar je nog lang profijt van zult hebben. Na een traject Studiekeuze coaching weet jij zeker waarom jij voor een opleiding kiest, hierdoor kies je met volle motivatie en is de kans op het afronden van deze opleiding vele malen groter. En het afronden van een opleiding: dat scheelt dan weer bakken met geld 😊

*Onder voorwaarden kan een deel van de kosten worden afgetrokken van inkomstenbelasting.