Wat zijn belangrijke persoonlijke ingrediënten om je doelen te bereiken? Is dat jouw Ambitie? Waar wordt jij door gedreven?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van bepaalde persoonlijkheidsfactoren op succes. Een voorbeeld hiervan is het promotieonderzoek van psychologe Drs. Anita de Vries en mijn eigen afstudeeronderzoek onder jongeren van 2eXplore naar de vraag of karakter medebepalend is voor (studie)succes. Wij gaan er ten onrechte maar al te vaak van uit dat de slimste altijd de beste resultaten behalen ook qua studie en werk.

Uit onderzoek is gebleken dat qua studie bijvoorbeeld doorzetters die nauwgezet en eerlijk zijn, hogere cijfers halen en vaker de eindstreep halen dan studenten die deze kwaliteiten in mindere mate bezitten. Zou dat ook in het werk zo kunnen zijn? Ja, blijkt uit onderzoek. Natuurlijk naast een gezonde dosis ambitie (een van de persoonlijkheidsfactoren), blijken de persoonlijkheidsfactoren consciëntieusheid en integriteit goede voorspellers zijn van succes.

Wellicht kan je beter de vraag stellen, heb jij de balans privé/werk wel gevonden? Veel mensen lopen vast, zoeken naar handvatten en of zoeken professionele hulp. We leven in een individuele prestatiemaatschappij, maar willen ook meer maatschappelijk bezig zijn, meer vrije tijd, meer tijd voor de kinderen, willen minder werken, zorgtaken delen, leuke dingen doen, studeren, werken en ook nog een leuke man/vrouw zijn, en die moet er ook nog goed uit zien! Dus sporten, ook dat nog!

Wat kunnen wij hieraan doen en hoe realistisch zijn jouw doelen?

Keuzestress, dat is het! Dat klinkt simpel, dus gewoon keuzes maken in volgorde van jouw prioriteiten…? Of toch eerst meer inzicht in je eigen persoonlijkheidsfactoren?