Dat is zuur: niet mogen starten met de studie die jij hebt gekozen. Hieronder lees je ons advies.

 

  1. Bel met de instelling waar je ‘niet mag starten’
  2. Van plan A naar plan B
  3. Een verwante studie onderzoeken.
  4. Kijk eens naar eenzelfde studie op een ander niveau
  5. Kijk eens naar een zelfde studie in België
  6. Een tussenjaar plannen

 

Dat werken we graag even voor je uit:

 

  1. Bel met de instelling waar je ‘niet mag starten’ en vraag naar de huidige situatie. Zijn op dat moment alle plaatsten vergeven? Trekken de aanvankelijk verwachte bijv. Oost-Aziatische studenten zich dit jaar terug? En wanneer komt daar duidelijkheid over? Zijn er mogelijkheden om alsnog toegelaten te worden? Niet geschoten is altijd mis, zeggen we dan.

 

  1. Van plan A naar plan B: Toen jij ging zoeken naar je vervolgstudie en toen jij je in schreef had je misschien ook al een alternatief. Heb je een tweede studie (plan B) op de plank liggen? Dan kun je je nu inschrijven voor die studie.
    Is die er niet, zoek dan snel ondersteuning bij het zoeken naar en het kiezen van een andere studie. Dit kan bij al onze coaches, wij helpen je snel en effectief bij jouw studiekeuzes. Vaak komt er zo’n tweede studie uitrollen waarmee je heel happy kunt zijn.

 

Ga je eerst zelf aan de slag:

 

  1. Onderzoek verwante studies binnen de studierichting waar je al voor ging (bijv. Techniek, Economie, Gezondheid). Als je niet toegelaten bent voor Bouwkunde aan de Universiteit, dan kun je nu kijken naar bijv. de studies Industrieel ontwerpen, Constructiestudies e.a.

 

  1. Kijk eens naar eenzelfde studie op een ander niveau: Wanneer je voor een universitaire studie bent uitgeloot, kun je nu overwegen om eerst binnen het HBO te starten. Hier haal je dan je propedeuse en hiermee maak je een goede kans een volgend jaar toegelaten te worden bij de studie die nu niet is gelukt. Ook kun je via het HBO eerst je Bachelor behalen en later beslissen of je doorgaat voor een Master.

 

Is het jou niet gelukt om aangenomen te worden op een HBO, dan kun je ook voor een alternatief kiezen. Soms is een alternatief binnen het MBO ook een tijdelijke goede optie om jouw interesse wel verder te onderzoeken.

Een ander, niet bij iedereen zo bekend, alternatief is de Associate Degree: in twee jaar je AD behalen aan het HBO kan een oplossing zijn. Een Associate Degree zit qua moeilijkheid precies tussen MBO4 en HBO in. Het AD-diploma is een volwaardig en goedgekeurd diploma. Met een AD kun je weer verder studeren aan het HBO.

 

  1. Kijk eens naar dezelfde of verwante studie in België

Studeren in België is misschien even iets anders, maar ook heel veel hetzelfde. De omstandigheden zijn goed, de kwaliteit is goed. De deadlines om in te schrijven liggen echter later. Een nieuwe kans om alsnog met een nieuwe loting mee te doen.

 

Verder:|

De ervaring leert dat sommige deadlines niet altijd even hard zijn:

Aan een van de University Colleges kon in augustus met gemak nog een student geplaatst worden: de science richtingen konden nog wel wat studenten gebruiken.
Dit geldt ook voor de particuliere instellingen: die volgen in de regel hun eigen pad en kennen vaak heel andere inschrijfperioden tot laat in de zomer.

Ook de hotelscholen wijken af: tweemaal per jaar zijn er toelatingsdagen. Bellen of nakijken dus!

 

  1. Voel je niet gedwongen om te studeren. Soms is het een prima plan om een tussenjaar te plannen. Als je weet welke studie je wilt gaan volgen, maar niet mag starten, dan kan een jaar ‘wachten’ zinvol zijn; vul het dan goed in!
    Wij als studiekeuzeadviseurs raden een tussenjaar nooit aan als opvulling van het ‘niet weten wat je wilt studeren’. Ook in een tussenjaar moet je een goed plan hebben en weten waarom je dit doet. Laat je alles los, heb je geen nieuw doel, dan blijf je zweven. Je vergeet na te denken en te beslissen en dan is er plots weer die 15 januari deadline voor numerus fixus.

    Als je in het tussenjaar niet steeds op pad bent, kun je ook onderzoeken of je op afstand colleges kunt volgen in de studie waar je niet bent toegelaten. Dat kan erg motiverend werken, je blijft je hersens aanspreken en gaat met een voorsprong het (volgend) jaar in.
    Of doe juist iets heel anders, wat je anders nooit zo maar zou kunnen doen: studeren in het buitenland, talen leren, je bekwamen in een sport en hobby, vrijwilligerswerk etc. etc.

 

Wat nuttige informatie voor de aanstaande wereld-reizigers:

*15 januari is de uiterlijke datum van inschrijving weer opnieuw; je mag je al vanaf oktober inschrijven. Als je weet wat je wilt gaan studeren, kan het rust geven als je je zo spoedig mogelijk inschrijft. Je kunt dan de wereld bereizen of iets anders doen: je hebt je zaakjes op orde. Zorg dat je wel de maanden februari en maart beschikbaar bent om je voor te bereiden op toelatingstoetsen en -gesprekken. Rond 15 april weet je of je wordt toegelaten.

*Onderzoek hoe vaak je je mag aanmelden voor een bepaalde numerus fixus studie. Google op Overzicht van opleidingen met een numerus fixus 2020–2021. Je ziet dan bijvoorbeeld dat je voor de studie Geneeskunde bij de ene universiteit eenmaal mag inschrijven bij de andere tweemaal. Let daar dus goed op voordat je je inschrijft voor 15 januari!

 

De studiekeuzecoaches van StudieKeuze Nederland ondersteunen je graag bij het zoeken naar mogelijkheden om alsnog te starten met een studie en zetten hun brede ervaring in om met je mee te denken welke insteek jou past met de invulling van het studiejaar 2020-2021.
De inschrijftermijn is nu 1 juni. Wanhoop niet, zeggen wij van StudieKeuzeNederland, maar kom wel in actie! In een maand kan veel gebeuren en opgelost worden.