Een studiekeuze maken is niet makkelijk. Het is je eerste grote keuze voor je studie en latere werk, naast je profielkeuze. Logisch dat je er moeite mee kan hebben. Maar wanneer is het nuttig om er hulp bij te vragen? Het korte antwoord is: altijd.

Wel verdeel ik de hulp in categorieën.

 

Hulp van vrienden en familie

Zo’n grote keuze in je eentje maken is niet te doen. Dus bespreek jouw vragen en twijfels en ook de studies die je interessant lijken met anderen. Dit kunnen je vrienden zijn, je ouders, broers of zussen of andere familieleden. Juist door erover te praten, het hard op uit te spreken, kan je verder. Je krijgt reacties van anderen erop en ook die van jezelf. Klopt het wel wat je eigenlijk denkt? Vind je iets wel echt leuk? Past het wel bij jou? Hoe kijken anderen er naar die jou goed kennen? Juist door met anderen erover te praten, leer je meer over jezelf en dus ook welke studie bij je past.

 

Hulp van school

Naast je vrienden en familie zijn er nog andere mensen die jou op een andere manier bij je studiekeuze kunnen helpen. Je kunt denken aan een leraar die je aardig vindt of een mentor die jou kan helpen. Zij kennen je op een andere manier dan hoe jij thuis bent. Natuurlijk kan je ook denken aan je decaan, die meer weet over de studiekeuzemogelijkheden. Deze mensen kennen je wel, maar op een minder persoonlijke manier. Juist zij hebben weer een andere kijk op jou wat je mee kan nemen voor je studiekeuze.

 

Hulp van een studiekeuzecoach

Soms kan het voelen alsof jij de enige bent die moeite heeft met het kiezen van een studie. Dat is absoluut niet zo, maar soms lijkt dat wel zo en dan kan het aardig wat stress geven. In dat geval is het nuttig en fijn om een studiekeuzecoach te benaderen. Als er namelijk stress bij een studiekeuze komt kijken, kan je niet meer zo helder denken. Dat heeft iedereen en is heel menselijk. Alleen bij zo’n grote keuze als deze, gaat dat jou absoluut niet helpen. Als je vanuit stress en onzekerheid een studiekeuze maakt, heb je een heel grote kans dat je daar later spijt van gaat krijgen. Daarom is het enorm fijn om met een deskundige samen je studiekeuze aan te pakken. Je maakt nog steeds zelf je eigen studiekeuze, maar wel met de steun van een professional die alles weet over hoe je zo’n grote keuze maakt en ook veel informatie over opleidingen op zak heeft.

 

Hoe zit het met jouw studiekeuze?

Wat zou jou kunnen helpen bij je studiekeuze? Van wie vraag je al hulp en bij wie zou het nuttig zijn om nog aan te kloppen? Door de hulp van anderen leer je jezelf meer kennen. Je weet meer over wat jouw kwaliteiten en interesses zijn en kan vanuit die informatie een studie zoeken die bij jou past. Zit je daar nog meer te worstelen? Vraag hulp! Wij staan voor je klaar.