Veel jongeren beginnen het onderzoek naar een opleiding bij het los opzoeken en onderzoeken van opleidingen. Je hebt dan een vermoeden van een richting of hebt over een opleiding gehoord en leest dan door een site en gaat misschien naar een open dag. Je voelt en kijkt of het bij je past.

Maar wanneer past het dan? Hoe weet je nu of die opleiding ook bij je past? De twijfel slaat toe als je wel meerdere dingen kunt bedenken en als je geen richting kunt bepalen.

Belangrijk is dat je goed weet wat je zoekt, zodat je een opleiding kunt matchen met jouw persoonlijkheid en wensen.

Welke persoonlijkheid heb jij?

Samen met een coach kun je jouw persoonlijkheid en wensen beter in beeld krijgen. Je hebt hierin een keuze hoe jij dat fijn vindt om te doen. Vaak worden hierbij persoonlijkheidsanalyses en studiekeuzemetingen ingezet.

Persoonlijkheidsonderzoek

Als coach begin ik het eerste gesprek altijd met alleen maar een gesprek. Een moment om eerst jouzelf centraal te stellen, jouw eigen beeld van jezelf. Daarna vinden veel jongeren het prettig om dit ook uit te breiden met nieuwe input. Bij een persoonlijkheidsonderzoek onderzoek je jouw eigenschappen, talenten, drijfveren door middel van een vragenlijst. De rapportage hiervan geeft een beeld van wie jij bent en hoe jij je gedraagt ten opzichte van een gemiddelde. Een conclusie gebaseerd op jouw antwoorden. Hierbij gebruik ik zelf vaak de TMA Talentenscan. Een goed middel om aangeboren drijfveren en talenten bespreekbaar te maken en ook te bekijken wat jij graag wilt ontwikkelen. Soms gebruik ik ook de Talent Focus en andere coaches de Holland, Thomas International of DISC. Belangrijk is dat je weet dat deze rapportages nooit de waarheid zijn. Het is een middel om eens vanuit een andere hoek naar jezelf te kijken.

Studiekeuzeonderzoek

Bij het onderzoeken van een studiekeuze zijn er veel middelen en mogelijkheden. Ik werk zelf vaak met een aantal testen online en met een beroepenschatkist. Een spel waarin alle sectoren een keer langskomen. Door op meerdere verschillende momenten en manieren met deze keuzes bezig te zijn kun je ze heel goed vergelijken. Jongeren vinden het vaak heel prettig om zo te zien hoe bepaalde richtingen meer naar voren komen.

En hoe kies ik dan?

Daarna of ondertussen ga je ook samen met de coach steeds meer richting bepalen en bekijken waar een opleiding aan moet voldoen om bij jou te passen. Wij praten dan over de ideale leeromgeving. Je kunt dan denken aan de manier van lesgeven, meer of minder individueel werken, de type leerlingen en docenten, de mate van zelfstandigheid. Je bekijkt dus niet alleen wat je wilt, maar ook wat je nodig hebt. De trechter van mogelijkheden wordt zo langzaam steeds smaller. De coach helpt jou om gericht en bewust de mogelijkheden te onderzoeken, te selecteren of juist af te laten vallen. De coach helpt jou om dit steeds te kunnen verwoorden.

Jij zelf maakt uiteindelijk de beslissingen!