Als je een studiekeuze gaat maken, zijn een aantal vragen heel belangrijk. Hieronder schenken we aandacht aan deze vragen. Heb jij ze jezelf als gesteld?

Waar droom je van? Wat als alles kan?

Deze vragen zijn essentieel. Je komt er hiermee achter wat jou echt gelukkig maakt. Vaak als je jezelf deze vragen stelt volgt er gelijk een ‘ja-maar’. En misschien nog één. Voordat je het weet denk je niet meer in mogelijkheden maar in beperkingen. Je geeft jezelf niet de ruimte om te dromen, je houdt vast aan het bekende, je zekerheid. Je blijft in je comfortzone. Maar:

“Als je niet droomt krijg je wat je altijd gekregen hebt.”

Dus: Eerst dromen, de vensters open zetten en daarna komt pas het realistische plan.

Beren op de weg

Natuurlijk moet je kijken naar wat er kan, maar vaak zien jongeren beren op de weg die er helemaal niet zijn. Een aantal voorbeelden:

  • Je hebt een beeld van jezelf dat niet klopt. Je vindt jezelf niet ….. genoeg. Je twijfelt of je het wel kan. Als je bijvoorbeeld droomt van de kunstacademie, als je houdt van kunstzinnig bezig zijn, start dan met je portfolio en laat de toelatingscommissie er dan maar iets van vinden.
  • Je hebt een beeld van eisen bij een opleiding, dat helemaal niet klopt. Bijvoorbeeld de jongere die niet start aan de studie rechten omdat je als advocaat heel goed moet kunnen praten. In de hele studie Rechten hoef je echter nauwelijks iets te presenteren. Maar heel weinig rechtenstudenten worden advocaat. Het grootste deel van het werk van de advocaat wordt vanachter het bureau gedaan.
  • Laat je niet tegen houden door je vakkenpakket. Heel vaak zijn er meerdere mogelijkheden om wel te starten. Je hebt bijvoorbeeld niet per se Economie als examenvak nodig om Bedrijfskunde te studeren.
  • Een Havist van 21, die wat zijwegen had genomen, vertelde me eens dat hij het liefst wilde studeren aan de universiteit, maar dat dat nu niet meer kon. Via het colloquium doctum waren daar echt wel mogelijkheden voor. De eisen verschillen echter per studie en per universiteit. Wil je op latere leeftijd nog naar het HBO dan heb je daar de 21+toets voor.
  • Je bent studiekiezer en creatief, je werkt graag met je handen en hebt interesse voor kunst. Maar voor de Kunstacademie wordt vaak een portfolio gevraagd. Wat je niet hebt kun je wel bereiken. Momenteel worden er door verschillende kunstacademies voortrajecten aangeboden. Bijvoorbeeld door ARTEZ, WDKA, KABK en de Rietveld Academie. Ook zijn er tussenjaar programma’s waarin je een portfolio kan maken, bijvoorbeeld bij MK24.
  • Een VWO leerling schreef veel studies, waar je Wiskunde B voor nodig had, meteen af. Hij had dit niet in zijn pakket. Het is echter heel goed mogelijk om bijvoorbeeld via de VAVO, een staatsexamen, of via het Boswell instituut een extra vak te behalen.
  • Ook wanneer een taal ontbreekt in je pakket is dat vaak heel goed in te halen, weer via de Vavo of het staatsexamen maar ook bij de opleiding zelf. Dat kan soms bijvoorbeeld bij het Goethe institute (Duits), de Alliance Francaise (Frans) of Fuentes (Spaans).

Laat je niet tegenhouden, wij helpen graag

Er kan vaak heel veel. Dus ga ervoor! Als coaches van Studiekeuze Nederland onderzoeken we jouw dromen met jou. We bekijken welke mogelijkheden er zijn om deze te verwezenlijken. We helpen je deze eerste stappen te zetten.