Zelfsturing is een belangrijk begrip binnen loopbaanontwikkeling. Zelfsturing houdt in dat werknemers hun eigen loopbaan inrichten en daarbij hun eigen ontwikkeling centraal stellen. Veranderingen in een loopbaan bepaal je grotendeels zelf. Jij bepaalt zelf wat jij in je loopbaan wilt leren en ontwikkelen en je onderzoekt zelf of samen met je werkgever ‘Hoe’ je dat kunt doen. Studenten moeten dit leren om zelf hun toekomst in beeld te kunnen krijgen.

Het is interessant om deze verandering in de ‘banenmarkt’ te zien. Daar waar we eerst vooral gefocust waren op de functie en het niveau daarbinnen, zien we dat er nu veel meer gekeken wordt naar ‘de waarde’ die een persoon voor de organisatie heeft. En daarin ontwikkelt een mens zich. Die ‘waarde’ verandert op een bepaald moment als de persoon de functie ontgroeid is; dan is het tijd om zijn ‘waarde’ te vergroten op een andere plek. Deze beweging wordt met het begrip Zelfsturing aangeduid. Het is toepasbaar op alle functies en banen, van management tot specialist tot all-rounder.

En wie ben jij in jouw ontwikkeling? Wat voor type mens, student, werknemer ga jij worden? Hier zit de kern van jouw vraagstuk over ‘studiekeuze’. Als je in jouw eerste zoektocht de stap maakt om te weten wie jij bent en welke waarden jij hebt, kun je je ook in die lijn ontwikkelen. Dan past een studie in jouw ontwikkeling en word je opgeleid tot een waardevol persoon. Jouw waarde is de kern die jij als student in de gaten gaat houden. Je zoekt jouw weg in de vakken, in de samenwerking, in de opdrachten, in de presentaties. En ook in het maken van fouten en het leren daarvan.  Je ontwikkelt jezelf en je voelt je ‘compleet’ – de studie past bij je. Wat je ‘er mee gaat worden’ is van ondergeschikt belang – de functie of het beroep is niet meer zozeer waar het om gaat. Alle banen veranderen en gaan met de tijd mee. Een arts leert robots te bedienen om een operatie mee uit te voeren; een postbode wordt vervangen door een drone die pakjes bezorgt. Jouw toekomst als student ligt in het zien en begrijpen en meebewegen met jouw tijd en met jouw toekomst. Die toekomst ligt niet klaar en word je ook niet aangeboden. Jij bent aan zet om jouw ontwikkeling af te stemmen op de ontwikkelingen in de maatschappij en samenleving. Daar gaat studeren over, van ‘een vak leren’ tot ‘zelfsturende ontwikkeling’.

Je studie is gekozen, de zomer gezond door en dan start je in september met jouw nieuwe toekomst. Geniet er volop van, haal er alles uit en zoek jouw route!

Succes met je ontwikkeling!

Charles Darwin Quote. “It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.”