GEEF JE PUBER DE RUIMTE OM ZELF TOT EEN KEUZE TE KOMEN

 

‘Mam! Laat me nou!’

Dat is wat je als ouder vast wel eens hoort. Je wilt dat je kind zelfstandig wordt en aan de andere kant wil je je kind behoeden voor verkeerde keuzes. Je houdt van je kind en je wilt het beste voor hem of haar, maar hoe ver ga je met je bemoeienissen.

Een puber ziet jouw vragen soms als bemoeienissen en reageert dus met ‘mam, laat me nou!´.

 

Toch is dat niet altijd wat ze helemaal bedoelen. Ook jouw puber is op zoek naar  jouw goedkeuring en vertrouwen. Een mooie tweestrijd waarin de balans tussen helpen en loslaten soms moeilijk te vinden is. Het begeleiden en steunen van je zoon en/ of dochter blijft dan ook belangrijk. En helemaal bij belangrijke toekomstgerichte beslissingen als een studiekeuze.

 

Een paar belangrijke tips voor ouders en studiekeuze:

  • Laat je interesse zien.
  • Stel vragen over het proces van je kind, wees voorzichtig met tips.
  • Help bij het plannen van open dagen / meeloopdag.
  • Geef de mogelijkheid tot verder onderzoeken van zichzelf, hun talenten, hun interesses en hun mogelijkheden.

 

Wanneer begeleiding

Aan het begin van het examenjaar is het handig als een kind een beetje richting in zijn studiekeuze heeft. Een beetje een gevoel bij welke type opleidingen zijn of haar interesse hebben. Tijdens dit najaar kun je dan goed samen de opleidingen zelf gaan onderzoeken, ervaren en ben je nog op tijd met inschrijven.

In sommige situaties weet een kind echter nog helemaal niet in welke richting echte interesse ligt of wat er bij hem / haar past. De steun vanuit school (mentor / decaan) of thuis biedt niet de juiste oplossing. In deze situaties is het goed om een professional in te schakelen. Je merkt dit wanneer een kind wel bezig is met zijn studiekeuze, maar hier dus ook in vastloopt.

Een studiekeuzecoach is dan iemand die objectief is, de weg weet te vinden en een frisse kijk heeft op de situatie.

 

Interesse? Neem dan contact op met één van onze professionals bij jou in de buurt……..