Hoe maak je de uiteindelijke studiekeuze?

Je zoon of dochter heeft een studiekeuzetraject doorlopen. Alle informatie over zichzelf heeft hij/zij ontdekt en dan blijven er nog twee studies over. Dat is makkelijk kiezen, zou je denken?
Maar toch, blijkt dit vaak helemaal niet makkelijk te zijn! Hoe maakt jouw zoon of dochter dan wél die finale keuze?

studiekeuze maken hoe doe je dat

Vanochtend hebben we online met een aantal studiekeuzecoaches (Yvette SchunselaarSylvia Kerstel 🧭Thecla MolijnCarmen BogaardtChristien Pino en Miranda Brugman) van StudieKeuze Nederland gesproken over dit onderwerp. Welke oefeningen zetten wij in om jullie zoon of dochter te begeleiden naar die uiteindelijke keuze.

Een oefening die wij inzetten is de jongere de voors en tegens op te laten schrijven van elke studie. Wat is voor de jongere belangrijk en hij/zij hangt hier ook weegfactoren aan. Vaak wordt dan al duidelijk wat er afvalt en wat er dus over blijft. De jongere kiest dus vanuit wat hij/zij belangrijk vindt.
En soms geven wij ook advies op basis van wat wij bij de jongere hebben ervaren en geven dit dan ook mee ter overweging.

Een andere oefening die goed werkt bij jongeren die veel met hun denken bezig zijn, is de visualisatieoefening.
Deze gaat zo: de jongere pakt twee A4-tjes. Op elk A4-tje schrijven zij een studie. De studiekeuzecoach vraagt aan de jongeren waar hij elk blad/studie wil neerleggen (dichtbij of juist wat verder geeft ook al mooie aanwijzingen). Vervolgens vraagt de studiekeuzecoach of hij/.zij op het blad/studie wil gaan staan. En dan laten we hem/haar zich helemaal associëren met de ervaring van die studie (waar ben je, wat hoor je, wat zie je om je heen, wat voel je in je lichaam, etc…).
En dan blijkt vaak de keuze als vanzelf samen te vallen met de jongere! Prachtig om te zien!

En wat wij altijd erbij zeggen is: je maakt geen keuze voor je hele leven. Het is een richting die goed passend bij jou zal zijn. En daarna? Dan maak je wellicht weer andere keuzes en dat is helemaal prima. Het voordeel is wél dat de jongere nu beter weet hoe hij/zij keuzes kan maken. Met de ratio en met het hart.

We hebben mooi werk en er is nog veel te doen met elkaar!

#studiekeuze #studiekeuzeadvies #keuzestress #visualisatie #keuzesmaken #jongeren #vmbo #havo #vwo #mbo #hbo #universiteit