Verschillende factoren maken het kiezen van een opleiding lastig en dat kan zorgen voor veel keuzestress. Denk alleen al aan het aanbod dat er is, maar ook het idee dat leeft dat je toekomst afhangt van deze studiekeuze. Wat scholieren over het algemeen het meest ingewikkeld vinden, is om erachter te komen welke studie echt bij hen past. In dit artikel lees je waarom een studiekeuze niet zo lastig hoeft te zijn.

 

Begin bij jezelf

We denken onszelf goed te kennen, maar als we serieus ´naar binnen´ kijken, blijkt dat toch ineens heel lastig. Onze gedachten kunnen zorgen voor twijfel, maar ook de goed bedoelde adviezen van onze omgeving. Uiteindelijk moet je die studie zelf doen en daarom moet het jouw eigen keuze zijn.

Een goed advies is om op tijd te starten met de zoektocht naar een passende opleiding. Door aan het begin van je examenjaar, of liefst het jaar daarvoor, een keuze te maken, kun je je daarna volledig richten op je tentamens en examens. Dat zal al voldoende spanningen met zich meebrengen.

Start je zoektocht met het in kaart brengen van je eigen gedrag en interesses. Welke persoonlijke eigenschappen heb je? Hoe gedraag je je in bepaalde situaties en wat zegt dat over jou? Waar besteed jij graag tijd aan en waar krijg je energie van? Welke talenten zie je bij je zelf en wat zien anderen?

Sparren met anderen is altijd een goed plan. Het is daarbij van belang dat ze met een objectieve blik met je kunnen meekijken en een positieve invloed op jou hebben. Je wilt immers worden ondersteund en niet in een bepaalde richting worden gestuurd.

 

Onderzoek de mogelijkheden stapsgewijs

Er is veel aanbod in opleidingen-land en dat staat het maken van een passende keuze misschien wel als eerste in de weg. Begin met het kiezen van het juiste opleidingsniveau, mbo, hbo of wo. We denken dat we met een vwo-diploma naar de universiteit moeten, maar ga na of die manier van studeren daadwerkelijk bij je past. Op deze pagina staan de verschillen duidelijk beschreven. We kunnen ons leven lang blijven leren dus als je de ambitie hebt om uiteindelijk een master te doen, dan is dat altijd nog mogelijk.

Als je het niveau hebt gekozen, ga je uitzoeken welke studiedomeinen bij deze opleiding horen. Je onderzoekt deze domeinen en gaat na wat jou daarin aanspreekt en waarom. De studiedomeinen die overblijven, onderzoek je verder door de bijbehorende studierichtingen erbij te zoeken. Op internet vind je veel informatie over de studies, maar de beste manier is om de opleidingsinstituten te bezoeken en met de studenten te praten.

 

Laat je niet gek maken

Uiteindelijk zijn er altijd meerdere richtingen die bij je passen en dat maakt de keuze dan ook lastig. Weet dat je geen keuze voor het leven maakt. Door nieuwe ervaringen en door persoonlijke groei veranderen je interesses en dromen en maak je weer nieuwe keuzes.

Door nu goed vooronderzoek te doen, door stil te staan bij jouw persoonlijkheid en interesses, maak je een bewuste studiekeuze en daar kun je op vertrouwen. Vertrouw op jezelf, zo hoeft je studiekeuze niet zo lastig te zijn, maar wordt het een leuke uitdaging!

Heb je vragen of zoek je begeleiding neem dan gerust contact op met een van onze studiekeuzecoaches