Als je vroegtijdig stopt met een studie, wordt het al snel gezien als een ´verkeerde studiekeuze´. Je zat niet op je plek en dat kan voelen als verloren tijd. In die tijd leer je natuurlijk wel een heleboel over jezelf en over de thema’s op school. Na zo´n ervaring blijkt het vaak lastiger om een nieuwe keuze te maken. Zeker als je dit vaker overkomt. Er is vrees om opnieuw een ´verkeerde´ opleiding te kiezen. Daarom lees je in dit blog de twee manieren om een verkeerde studiekeuze te voorkomen.

Eerst iets over het keuzeproces

Als we iets willen aanschaffen dan gaan we in eerste instantie op onderzoek uit. We zoeken informatie door bijvoorbeeld het internet uit te pluizen. We oriënteren onszelf en gaan na welke opties er allemaal zijn. We kijken wat het beste aansluit bij onze wensen en maken uiteindelijk een keuze. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk is dat niet zo gemakkelijk. Als je niet duidelijk op een rijtje hebt wat je precies wilt en wat je wensen zijn, dan kun je uren ronddwalen in de winkel. Bij een studiekeuze is het zo mogelijk nog lastiger. Het is namelijk al een hele klus om je weg te vinden in het hele grote aanbod van studies. Maar het blijkt nog moeilijker om je uitgangspunt te bepalen: wie ben ik, wat past bij mij en wil ik dat ook?

Start op tijd en voorkom keuzestress

Een goed moment om de zoektocht naar een passende opleiding te starten, is het jaar voorafgaand aan het eindexamenjaar. Helaas gebeurt het nog té vaak dat er hals over kop gekozen moet worden. Er is onvoldoende tijd om bewust stil te staan bij wat de persoon wil en in hoeverre dat écht bij de persoon past.

Door voldoende tijd te nemen voor je zoektocht voorkom je keuzestress. Je hebt vervolgens een doel om naartoe te werken. Dat motiveert juist enorm en dat bevordert je prestaties. Dat kan heel positief uitpakken voor je eindcijfers.

Start dus het liefst in het jaar voorafgaand aan het eindexamen. In het eindexamenjaar ligt de focus dan volledig op de tentamens en examens. Zo voorkom je keuzestress én een verkeerde studiekeuze.

Een opleiding kiezen met zelfinzicht en zelfvertrouwen

Bewust en vol zelfvertrouwen je eigen pad kiezen. Dat klinkt geweldig, maar is niet vanzelfsprekend. Over het algemeen vinden jongeren het lastig om onder woorden te brengen wie ze zijn en wat ze graag willen.

De oorzaak van een verkeerde studiekeuze is dat je niet goed weet wat je precies wilt. Je hebt wat meer tijd nodig om jezelf te ontdekken en overtuigd te zijn van je eigenschappen en van de talenten waar je aanleg voor hebt. Start de zoektocht naar een passende opleiding altijd bij jezelf. Stel jezelf de vragen Wie ben ik? Wat wil ik? en Wat kan ik? en ga op onderzoek uit. Het geeft je het inzicht en vertrouwen in jezelf en dat heb je nodig om een passende opleiding te kiezen.

Die eerste belangrijke keuze na de middelbare school is natuurlijk niet voor de rest van je leven. Je gaat nog van alles ontdekken en ontwikkelen. Je interesses veranderen en daar horen later weer nieuwe keuzes bij. Met de opleiding die je kiest, leg je een hele goede basis voor je verdere loopbaan.

Kom je er thuis met elkaar niet uit en is een objectieve blik gewenst, schakel dan de hulp in van één van de professionals van Studiekeuze Nederland.